همه ی مطالب

رله چیست

رله یک سوییچ است که به صورت الکتریکی قابل کنترل است و به طور گسترده در کنترل های صنعتی اتومبیل ها و دستگاه ها استفاده می شود. رله امکان ایزوله کردن دو قسمت مجزا از یک سیستم که دومنبع ولتاژ دارند را به وجود می آورد. برای مثال یک سیستم 5 ولت می تواند از سیستم 220 ولت با گذاشتن یک رله بین آن ها ایزوله شود.

دسته بندی رله ها:

رله ها به دودسته ی رله های الکترو مغناطیسی و رله های حالت جامد تقسیم می شوند. که در ادمه مطلب در باره هر دو توضیحاتی ارائه می شود.

رله های الکترومکانیکی:

این رله ها 3 جزء دارند: 1 . کنتاتکت ها 2 . سیم پیچ 3 . فنر

Relay_Parts_electrolab

 

به طور مثال با یک ولتاژ دیجیتال 5 ولت می توان بدون تماس فیزیکی یک موتور 12 ولت را کنترل کرد. وقتی جریان در سیم جاری می شود یک میدان مغناطیسی در اطراف سیم پیچ به وجود می آید که باعث می شود آرمیچر به سمت سیم پیچ جذب شود کنتاکت آرمیچر مانند یک سوییچ عمل می کند و مدار ار می بندد یا باز می کند. وقتی که سیم پیچ انرژی دار نباشد. یک فنر آرمیچر را به حالت اولیه اش (باز یا بسته ) بر می گرداند.

برای انتخاب رله باید خصوصیات زیر مورد توجه قرار گیرد:

1 . کنتاکت ها می توانند به صورت عادی باز (NO یا Normally Open) یا به صورت عادی بسته (NC یا Normally Close) باشند. در NC وقتی سیم پیچ انرژی دار نیست کنتاکت ها بسته هستند در NO وقتی سیم پیچ انرژی دار نیست کنتاکت ها باز هستند.

2 . تعداد کنتاکت ها: در رله ها یک کناتکت یا بیشتر وجود دارد برای مثال در انواع SPST (یک پل و یک مسیر) در SPDT (یک پل دو مسیر ) و … وجود دارد

3 . ولتاژ و جریان مورد نیاز برای انرژی دار کردن سیم پیچ ها باید مورد توجه قرار گیرد ولتاژ می تواند بین چند ولت تا 50 ولت متغییر باشد. و جریان می تواند بین چند mA تا 20mA باشد.

4. حداکثر ولتاژ و جریان AC/DC که کنتاکت ها می توانند با آن کار کنند باید مورد نظر قرار گیرد ولتاژ می تواند از چند ولت تا چند صد ولت متغییر باشد و جریان می تواند از چند آمپر تا 400 یا بیشتر باشد که بستگی به نوع رله ی انتخابی دارد.

رله ی حالت جامد:

relay ssr electrolab.ir

یک رله پر استفاده ی دیگر رله حالت جامد است. در این رله سیم پیچ فنر یا کناتکت میکانیکی وجود ندارد. از آن جا که هیچ قطعه ی میکانیکی در رله حالت جامد وجود ندارد زمان پاسخ سوییچ کردن آن ها بسیار سریع تر از رله های الکترومیکانیکی است. مزیت دیگر رله ی حالت جامد عمر متوسط بزرگتر آن است. طول عمر رله میکانیکی می تواند بین چندصد هزار تا چند میلیون بار عمل کردن باشد. فرسودگی در نقاط اتصال می تواند بعد از مدتی باعث شود که رله درست کار نکند اما رله های حالت جامد جریان ورودی بسیار کم و بسته بندی کوچک آن ها را برای سوییچ کردن در میکروپروسسور ها و کنترل منطقی ایده آل می کند.

علی عزتی

علی عزتی هستم. رشته ی مهندسی برق الکترونیک رو خوندم. علاقه ی من به یادگیری و به اشتراک گذاشتن چیز هایی که یاد گرفتم. باعث شد تا الکترولب ایجاد بشه. علاقه ی زیادی به الکترونیک دارم. و دوست دارم چیزهای جدید یادبگیرم و بسازم ... :))

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا